Koken is een bezigheid die elke dag weer terugkomt. Daarom is het zaak om goed te kunnen koken en vooral lekkere gerechten te koken. Maar een ondergewaardeerd aspect van het koken is het koken met gezonde ingrediënten waar je niet dik van wordt.
Vandaag staat weer een supergezond gerecht op het programma: stamppot rauwe andijvie. Het is een oerhollands gerecht, maar met de juiste ingrediënten wel een oergezond gerecht!
[mwm-aal-display]
Het perfecte seizoen voor een lekkere frisse stamppot!
Het is op dit moment lente. Dit is het Nederlandse seizoen voor andijvie. Daarom vind ik het hoog tijd voor een heerlijk gerecht met deze lekkere groente.
Allereerst een leuk weetje over de groente zelf: Andijvie komt oorspronkelijk uit Egypte. Het klinkt misschien gek, maar het is echt waar. Gelukkig is de groente ook in Nederland geïntroduceerd en kunnen we hier prima Hollandse andijvie verbouwen. Want het is altijd beter om lokale groenten te eten dan groenten uit verre landen. Lokale groente is namelijk veel verser.
Ik raad je dan ook aan om alle ingrediënten vers in te slaan. Ruim een uurtje in om lekker over de markt te struinen en alle ingrediënten vers te kopen.
Normaal wordt andijvie stamppot met kruimige aardappels bereid, maar ik beveel je uit gezondheidsoogpunt sterk aan om in plaats van deze aardappel te kiezen voor de zoete aardappel. De zoete aardappel bevat namelijk veel meer gezonde voedingsstoffen en veel minder suikers. Al zou je dat niet denken als je de naam hoort!
Doe deze test en ontdek je “Afslank IQ”.
Ingrediënten en bereiding | Stamppot andijvie
Goed, aan de slag maar met koken. Voor 3 personen ziet de ingrediëntenlijst er zo uit:
• 750 gram zoete aardappels (of kruimige aardappels)
• 100 ml melk
• 400 gram verse andijvie
• 2 eetlepels olijfolie
Schil de aardappels en doe ze in een pan met ruim kokend water en een snufje zout. Kook de aardappels in ongeveer 20 minuten beetgaar. Giet dan de aardappels af en doe de melk bij de aardappels. Even kort aan de kook brengen, dan van het gas halen en stamp de zoete aardappels fijn met een stamper.
Op laag vuur zet je de pan met aardappelen en melk terug. Hierna voeg je beetje bij beetje de andijvie toe. Andijvie is een slinkgroente, dus je moet wat geduld hebben totdat alle andijvie geslonken is. Mix de andijvie door de aardappels.
Houd het geheel nog ongeveer 5 minuten op laag vuur voor de perfecte taste. Roer tussendoor af en toe door. Roer op het einde de olijfolie en peper en zout door de stamppot. De stamppot is nu klaar om opgediend te worden.
Lekker koken | Oneindige variaties
Vind jij vlees lekker? Dan kun je prima mager gehakt door de stamppot mixen. Bak dit gehakt van tevoren gaar en mix het gehakt ook op het einde mee. Maak koken lekker!
Wil jij meer groentes toevoegen? Ook dat kan prima. Wat dacht je van rode paprika en/of zongedroogde tomaat? Snijd deze groentes in stukjes en voeg de groente direct na het toevoegen van de spinazie toe aan de stamppot. Zo krijg je een overheerlijke groene stamppot!
Eet smakelijk!
Vind jij deze stamppot lekker en gezond? Deel dit artikel dan met al jouw vrienden of like het gerecht. Want goede gerechten deel je met de wereld!
Verbrand Snel Overtollig Buikvet Met De Afslank ReceptenBijbel
Oscar Helm heeft een effectieve afslank methode ontwikkeld die makkelijk vol te houden is en het jojo-effect vermijdt.
Je krijgt de lekkerste afslank recepten, dag- en weekmenu’s, instructiess, tools en nog veel meer om jou binnen no-time je streefgewicht te laten bereiken.
Meer info, Alle lekkere afslankrecepten inzien en Afslank Receptenbijbel risicoloos uitproberen
Geef een reactie